Flowerpot og Panthella

Flowerpot og Panthella

7th Februar 2020 Aus Von oskar

Arkitekten Verner Panton (1926–1998) er kendt for blandt andet at have designet Flowerpot og Panthella-lampen. Verner Panton var under Anden Verdenskrig aktiv i modstandsbevægelsen på Fyn, og det betød, at han måtte gå under jorden den sidste tid af krigen.

Verner Panton studerede efter krigen på teknisk skole, og sidenhen blev han uddannet arkitekt fra Kunstakademiets arkitektskole. I de sidste år af studierne arbejdede han som assistent på Arne Jacobsens tegnestue. I begyndelsen af 1960’erne flyttede Verner Panton til Basel i Schweiz sammen med sin kone Marianne, hvorfra han drev sin egen tegnestue, indtil han døde i 1998.

Smeltedigel i Basel

Marianne Panton var i mange år Verner Pantons manager og sparringspartner. Deres bopæl i Basel fungerede som en smeltedigel, hvor nye idéer opstod. Panton havde et fantastisk blik for at anvende nye materialer, og han havde en nærmest futuristisk måde at tænke design på, som passede helt perfekt til den kulørte pop-kultur, som var i tiden. Verner Panton døde kort før en stor udstilling på kunstmuseet Trapholt i Kolding, som hed ‘Farven og Lyset“. I dag er det Marianne Panton, som forvalter Verner Pantons omfattende designarv. Størstedelen af Verner Pantons skitser og arkiv befinder sig på Vitras museum i Basel, hvor du med fordel kan lægge vejen forbi, hvis du alligevel er på de kanter.

Flowerpot

Flowerpot pendlen fra 1968 er en humoristisk, glad og optimistisk lampe, som var inspireret af Flower-power generationen. Flowerpot-pendlerne blev hurtigt populære og blev en stor succes med deres store udvalg af farver og et behageligt lys, som ikke blænder. Flowerpot-pendlen kan stadig med lidt held opstøves rundt omkring på loppemarkeder – og alternativt kan man købe en relanceret model fra &Tradition. Er du vokset op i 1970’erne, så kan du måske huske denne lampe. Du har måske endda haft et eksemplar af den på dit værelse.

Panthella

Panthella fra 1971 har et harmonisk, roligt og behageligt udtryk, og den er ideel at have stående fx i stuen eller spisestuen. Den blev hurtigt ekstremt populær, så mange er vokset op med Panthella-lampens hyggelige lysskær i hjemmet. Panthella-lampen kan stadig købes på auktioner, og du har derfor stadig mulighed for at anskaffe dig et eksemplar af denne fine lampe til din stue eller din spisestue og indrette din bolig i skøn retro-stil, som minder dig om de glade 1970’ere.