PH-lampen

PH-lampen

3rd März 2020 Aus Von oskar

Den klassiske PH-lampe er tegnet af arkitekten og revyforfatteren Poul Henningsen (1894-1967) , og siden PH5 lampens brede folkelige gennembrud i 1958 har PH-lamper været at finde i mange danske hjem. Poul Henningsen designede flere PH-lamper, som er klassikere den dag i dag, blandt andet Pariserlampen, PH Glaspendel og PH kogle. Poul Henningsen, som i 1920’erne havde formuleret en ny belysningsfilosofi, vandt en guldmedalje på Verdensudstillingen i 1925 med sin Pariserlampe, der havde modulopbyggede flerskærmslamper.

Hvad gik PH’s idé ud på?

PH lamper er karakteriseret ved, at de alle har mange skærme. Som oftest mellem 3 eller 8 skærme. Poul Henningsen udarbejdede skærmsystemet ud fra beregninger af lysets reflektion. Skærmsystemet, som PH opfandt, var en ny idé, som både førte lampelyset hen, hvor der var behov for det, og samtidig gav det lysdæmpning og refleksion. Skærmene lukkede sig omkring lyskilden, hvorved man undgik det skarpe og blændende lys. PH’s udgangspunkt var, at han delte et rum op i fire zoner. Lampen skulle hænge som en pendel over spisebordet (den første zone) og sende det meste lys direkte ned på bordet. Resten af lyset skulle spredes ud i de tre andre zoner. PH udviklede mange lampemodeller, og de bygger på hans princip om skærme, mest af alt treskærmsformen, som er en tallerken, en skål og en kop. Denne model gælder, uanset om det er en bordlampe, gulvlampe, væglampe eller hængelampe.

PH-lamper som nationalklenodie

Det var først og fremmest PH5-lampen, som danskerne tog til sig. Men andre typer af PH-lamper finder man bestemt også rundt omkring i de danske hjem. Derudover hænger der PH-lamper overalt i kulturinstitutioner som fx biblioteker og teatre samt i andre offentlige rum. Du har muligvis selv en eller flere PH-lamper i dit hjem. Eller også kender du nogen, som har. Det kan fx være en flot PH kogle eller PH Glaspendel over spisebordet eller sofabordet. Hvis du er nysgerrig på at se udvalget af PH-lamper, så kan du helt sikkert hente inspiration online eller besøge en lokal lampeforretning.

PH-lamper skulle gøre hjem smukke

Poul Henningsen havde en idé om, at han ville skabe lamper med lys, som gjorde hjemmet smukkere. Han blev faktisk oprindeligt inspireret af sin mor Agnes Henningsen, som ikke mente, at det lys de havde i hjemmet var funktionelt og pænt nok. Ved at designe de smukke, klassiske lamper og få dem udbredt til danskerne, kom der smukt dansk design ind i hjemmene, som både er funktionelt og er enkelt og stilfuldt. Det betyder også, at PH-lamperne passede ind i mange forskellige typer af hjem – både i Danmark og internationalt. Selv i dag, hvor den første PH-lampe har mere end 90 år på bagen, er de alle at finde rundt omkring i private hjem og i offentlige rum, hvor de spreder lys og kan beundres.